Чука ли рецесия на вратата ни и подготвени ли сме за нея?

Първо нека си обясним какво точно представлява рецесията. Най-широко разпространена е дефиницията на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ . Тя гласи, че рецесията е „значителен спад в икономическата активност, с продължителност от повече от няколко месеца и обикновено се забелязва при реалния БВП, реалните доходи, заетостта, промишленото производство и продажбите на дребно”.

Всяка рецесия се поражда от определена причина. Пандемията от Covid-19 промени ежедневието ни, „разписа” се и върху световната икономика. Следователно все по-често по медиите започна да се споменава приближаващата нова буря – световна рецесия. Стряскащо, нали? Всъщност от всичко, което изчетох като анализи и статистика, оказа се, че рецесията е нещо нормално и неизбежно се случва поне на 10 години. Погледнато по-философки, мога да определя рецесията като неизменна част от глобалната „Ин и Ян” икономика.

За рецесията няма карантина и не може да бъде спряна, но много финансови експерти споделят какви са най-големите рискове и как можем да се предпазим. Споделям с вас по-важните съвети, които да приложите при поява на първите признаци за рецесия:

  • Основно правило е да не изпадате в паника. Всички знаем колко грешни решения се взимат под влияние на емоциите. Затова запазете спокойствие и въпреки пазарните условия, не купувайте и не продавайте. Придържайте се към своя финансов план и помнете, че най-добрата инвестиционна стратегия е дългосрочната.
  • Намалете разходите си и пестете. Обикновено рецесията идва със загуба на работата, така че изграждането на фонд за спестяване на парите ви е добра идея и ще послужи отлично в такъв момент. Добре е и да погасите по-голяма част от дълговете си, за да може да покривате само основните си нужди по време на рецесия.
  • Не поемайте риска да станете поръчител. Колкото и доверие да имате на човека, който взема заема, ако той не извърши плащанията по план, вие ще сте тези, които трябва да платите вместо него.

Google+ Comments