PostHeaderIcon Счетоводител или счетоводна кантора

Здравейте! Първата тема, по която ще пиша на страниците на блога ми – Емилия Попова, е свързана с един въпрос, който много често си задават собствениците на фирми – дали да ползват услугите на самонает счетоводител, тоест такъв, който работи самостоятелно, или да ползват счетоводното обслужване на кантора. Ще ви изложа и моето мнение по въпроса. Ползването на услугите на самостоятелен счетоводител има едно основно предимство и то е, че месечната такса, която плащате, е почти винаги наполовина по-ниска от тази, която ще платите за същия пакет услуги в счетоводна кантора. Оттам нататък обаче идват редица недостатъци: в счетоводната работа от изключителна важност е постоянният обмен и анализ на информация с колеги, винаги другата гледна точка към определен проблем е много важна, пък и вероятността да се пропусне информация в огромния поток от законодателни промени в колектив е много по-малка – при човек, който работи сам, обмяната на опит липсва. Друг недостатък на наемането на отделен счетоводител е фактът, че все пак човек не е машина – случва се да се разболее или по някакви други причини да се наложи отсъствие от работа за дълъг период от време. А знаете, че всеки един счетоводител има месечни задължения и срокове, които трябва да бъдат спазвани. По тези причини аз бих препоръчала ползването на услуги на счетоводни кантори – вярно е, излиза малко по-скъпо, но пък си има своите предимства. Като човек от професията смятам, че едно от най-сериозните предимства на счетоводните къщи е тясната специализация на счетоводителите – всеки от тях отговаря за определена област в счетоводството, която познава в дълбочина. Каквото и решение да вземете обаче, не забравяйте да подпишете договор за счетоводно обслужване с ясно очертани права и задължения. Надявам се да съм била полезна.

/Емилия Попова

Google+ Comments

One Response to “Счетоводител или счетоводна кантора”

  • Acpanel says:

    Здравейте Емилия,
    съгласен съм с Вас и с тази статия. Счетоводната къща(която и да е тя) може да предложи значително по- качествена услуга от самостоятелния счетоводител, просто понеже в счетоводната къща работят повече хора, а всеки има своите компетенции.
    Що се отнася до цените не мисля, че разликите в таксите за обслужване са фрапиращи. Всеки може да определя цените си според това на каква стойност оценява труда си и според нуждите си. Важно е обаче счетоводителят да бъде на разположение на клиентите си, а това е трудно когато работи сам.

    Успех с блога! 🙂

Leave a Reply

Categories
Links: