Зрението на работещия пред компютър

Ще се изненадате ли, ако ви кажа, че нося очила? Едва ли…

Аз самата вече приемам едва ли не за “закон” всеки човек, работещ пред компютър, да носи очила. Истината обаче е, че никога не съм била предразположена към проблеми със зрението и не съм мислила, че ще стигна дотук, докато не навърша поне 40 и няколко години.

computer-glasses-blog-resizedНямам дори 30 навършени години, но диоптърът е вече налице. Сравнително малък е и не се притеснявам, но съвсем ясно мога да ви обясня как точно го развих.

Имам очила от 3-4 години. В началото си взех такива, които да са само антирефлексни и без диоптър, за да се предпазвам от излъчванията на монитора. Исках да съм предпазлива и една крачка напред. Носих тези очила около година и бях доволна от резултата. Усетих, че очите започват да ме болят по-малко и не ги чувствам толкова сухи.

Носех ги около година, след което усетих, че очите вече не са ми изморени, но все по-често започва да ме боли главата и не мога да издържа повече от половин час четене без да усетя наченки на главоболие. Подобно развитие може да се окаже пагубно за счетоводителя, защото ежедневно четем, смятаме, взираме се в екрана и оглеждаме за малки и “невидими” букви по документите.

Така се реших да отида на очен преглед. Оказа се, че имам малък диоптър и не виждам нормално наблизо. Лекарката ми каза, че това се наблюдава при хора, които четат много от екран и от хартия и особено ако е на слабо или неподходящо осветлени… Ти да видиш?! А казвала ли съм ви, че обичам да си чета и у дома само на нощна лампа?Явно комбинацията от специфичната ми работа и личните ми навици е предразположила към възникване на проблеми със зрението ми… В последствие си взех диоптрични, антирефлексни очила и вече чета и пиша по цял ден без да имам проблеми със зрението.

Така се случи и така започнах да нося очила. Ако и вие усещате главоболие, докато работите с текстове и цифри, препоръчвам ви също да отидете да ви прегледат зрението. Запомнете обаче, че резултатите може да са различни в зависимост от това по кое време на деня се преглеждате. Ако очите вече са ви изморени и не сте си доспали, ще ви “открият” по-голям диоптър, а ако отидете сутрин и отпочинали – резултатите ще са по-обнадеждаващи.

Google+ Comments