Внимание родители: здравни осигуровки на кандидат-студенти

Скъпи родители, ако имате кандидат-студент у дома, който няма сезонна или каквато и да е друга работа е добре да обърнете внимание на здравните му осигуровки.

save-money-health-800x800Досега детето ви е било осигурявано от гимназията, в която е учило и чак когато влезе в университет в редовна форма на обучение ще продължи да се осигурява от държавата. Между това времево разстояние при успешно кандидатстване остават три висящи месеца – юли-август-септември, в които ще трябва да се погрижите сами за това.

Принципът е следният. Всяко пълнолетно безработно, казано още самоосигуряващо се лице, е длъжно направи своята вноска. Плащането се извършва в НАП. Тъкмо в сайта на Националната агенция по приходите можете да правите лични справки да следите осигуровките си.

Сумата за здравните осигуровки не е висока, но разбира се за безработен може да се окаже и трудна за плащане. За 2014 г. тя е 16.80 лева на месец.

По мои впечатления немалко са родителите, които нямат представа и не следят здравните осигуровки на децата си. Самите младежи също не се сещат да проверят, освен ако учител не им обърне внимание. Доста често трите месеца остават неосигурени. Добрата новина е, че плащането има давност 5 години, след което месеците се “зачертават”.

Google+ Comments