Трудностите пред счетоводството на фрийлансърите

Свободните професии стават все по-разпространени през последните години. Все повече хора успяват да си намерят работа по различни проекти и по този начин да си осигурят достатъчно средства, за да живеят спокойно.

Този тип заетост примамва поради няколко съществени причини. На първо място е възможността да се работи със западни фирми, които търсят специалисти из целия свят. Все пак техните пари струват повече, а това е добре дошло за родните професионалисти. На второ място поставяме възможността сами да сме си шефове и да определяме времето, в което ще работим или не. Това е доста примамливо за голяма част от занимаващите се с креативна дейност, а също и за голяма част от програмистите, тъй като те трудно се примиряват с визията на висшестоящите органи в една вертикално-ориентирана компания.

Практикуването на свободните професии става много лесно в нашето съвремие, тъй като развитието на технологиите и Интернет предоставят възможност за достигане и комуникиране с всяка точка на земното кълбо много по-свободно, отколкото това е било възможно в миналото.

От гледна точка на българската хазна, този упражняващите тип професии все още като че ли нямат регламент по който да плащат своите данъци. Много от фрийлансърите получават парите си през PayPal, който трудно попада в обсега на българските контролни органи като НАП. Това дава свобода на свободните работници да не плащат данъците си. Но за тези, които все пак искат всичко да им е чисто пред законите сме подготвили няколко съвета, за да могат да плащат здравните и социалните си осигуровки и данъците си.

Първо, не се регистрирайте по БУЛСТАТ. Препоръчително е да регистрирате фирма, чийто служител естествено сте само вие самите, но така ще ви е по-лесно да управлявате финансите и счетоводството си.

На второ място е силно препоръчително да имате отделна лична и фирмена сметка. От фирмената сметка можете да си превеждате на личната средства, определени като заплата, но последствие ще бъде много по-добре за вас имате две отделни сметки. Фирмената сметка ще бъде подлагана на одит при една евентуална проверка и трябва да имате документи за всеки приход и разход, който сте направили през нея и за това дали сте си платили данъците. Личната сметка е много по-трудна за доказване на всеки отделен разход и освен това не би било особено приятно да ви се ровят в покупките, нали?

Какъвто и начин да сте избрали да изкарвате парите си, дали да конвенционална работа или като фрийлансър, винаги е по-добре за вас самите да сте чисти документално и данъчно пред държавата, в която харчите парите си.

 

Google+ Comments