Светослав Кантарджиев за недомислените закони

Може би вече сте чули за промените, които готвят законотворците в новия Наказателен кодекс, засягащи културните ценности. А те са скандални, защото ако бъдат приети, ще ни принудят да регистрираме всеки един свой предмет на възраст по-голяма от 50 години като културна ценност! Честно казано аз имам не един и два такива предмета, но смятам, че те са моя лична собственост и отговорност и държавата няма право да се меси, с изключение на случаите когато предметът би бил важна част от националното културно-историческо наследство.

chasovnikСветослав Кантарджиев – учредител на фондация за опазване на културните ценности, също определи промените като абсурдни, наред с много колекционери и хора на изкуството. Както каза и той в интервюто му, което четох – този закон няма да повлияе толкова на едрите колекционери, чиито колекции отдавна са декларирани и регистрирани, а ще засегне обикновените хора, принуждавайки ги да се занимават с дългия и не евтин процес по регистрация за своя сметка.

И не само, че държавата не би трябвало да има право да се намесва в предметите с родова, лична и сантиментална стойност, които са на по-голяма възраст, но и реално няма възможностите да се справи с подобен наплив от вещи за регистриране, защото оценителите и регистраторите ще бъдат залети от десетки хиляди вехтории! Нищо чудно хората не само да откажат да ги регистрират, но и под страх някой да не ги издаде за стария скрин примерно, да решат да го захвърлят в мазето, където ще го изядат дървоядите, или по-лошо – дори да го изхвърлят.

Това са поредните недомислици в проекта за нов Наказателен кодекс. Ако сте чули, наскоро Министърът на Правосъдието – Зинаида Златанова беше оттеглила един член от проекта след като обществото възропта. Надявам се и в този случай нещата да се развият по същия начин.

Google+ Comments