Стая за кърмене на работа?

Да си работеща жена с добра позиция и заплащане си е наистина похвално. Но пък има и дами, които са на различно място в кариерното си развитие и въпреки че искат да постигнат много, забременяват. Бебето не може да бъде причина за работни ограничения. Особено ако и работодателите помислят в тази насока.

В България вече има няколко големи компании, които осигуряват на майките, стая за кърмене. По този начин жените могат да се върнат още преди края на първата си година от майчинство и да бъдат отново полезни – за себе си, за работодателя и за детето. Сега ще ви разясня и цялата концепция, защото лично на мен ми допада.

В трудовия кодекс на страната ни записано, че на ден жена, която кърми бебе до 6 месечна възраст, може да ползва 2 часа за това. Ако детето е до 8 месеца – 1 час. Въпреки че е облекчение, съгласете се, че не е достатъчно. За радост има и работодатели, които мислят в по-иновативна посока.

Попаднах на информация, но към момента не ми е потвърдена официално и затова няма да пиша името на фирмата. От това, което прочетох, се разбира, че майките ще могат да използват стая за кърмене в офиса. Тя ще бъде специално обособена и обзаведена хармонично. Но по-важното е, че ще разполага с помпи за кърпа, стерилизатори, хладилник и пакетчета за замразяване на млякото. По този начин няма да се налага бебета да бъдат в офисите, а майките ще могат да „се изцеждат“, за да хранят мъниците с шише после.

Този подход ми се вижда супер иновативен и с мисъл за майките и децата. Надявам се ако не отделни стаи, то поне някакви условия да могат да осигурят и всички работодатели. Мисля, че вече сме достатъчно еволюирали и в България, че да може да си го позволим.

Google+ Comments