Счетоводни съвети за малкия бизнес

Често в структурите на микро и малкия бизнес административната работа на фирмата се оставя на самия мениджър. Процесът на издаване и получаване на фактури изисква внимание и грижи, но с няколко прости стъпки е възможно задачата да бъде улеснена и да изразходва много по-малко време. Подготвила съм няколко съвета, с които да вникнете в управлението на фактурите и да оптимизирате административната работа.

Организиране на офиса

На първо място, трябва да организирате документацията: да създадете място за вашите фактури (кутия за отпечатани и / или папка на компютъра за електронните). Разделете сметките по категории, като подхождате с внимание и търпение. Тази задача изглежда сложна, но за кратко време всичко ще бъде на мястото си и усещането за изпълнена задача винаги е стимул да се движите напред. Важното е винаги да поддържате организацията в офиса. Правилото е: отнема ли по-малко от две минути? Тогава е по-добре да го направите сега и да не го оставяте за по-късно.

Създавайте и поддържайте рутина

Най-доброто нещо за справяне с повторението на процеса е да създадете рутина, която да работи добре за вас и за компанията. Ние, хората, сме склонни да определяме стандарти, така че ще бъде по-лесно, отколкото можете да си представите. Затова запишете задачите, които вършите всеки ден и как бихте могли да ги групирате заедно, за да управлявате по-добре времето си. Групирайте задачите, които могат да бъдат изпълнени наведнъж и отделете време само за тях. Номерът тук е: организирайте времето си, за да бъдете на разположение и за вашия екип.

Използвайте софтуер за счетоводство

Проучете различни възможности за дигитализиране на счетоводните задачи. Може би в бъдеща публикация ще ви предложа някои от най-популярните, но засега ви съветвам да разгледате интернет пространството или дори да се допитате до външна счетоводна кантора.

Информирайте счетоводителя винаги

Не забравяйте, че цялата информация от управлението на счетоводните бележки трябва да бъде предоставена на счетоводителя на бизнеса ви, дори да е от външна фирма. Това не означава незабавно изпращане на всяка издадена или получена бележка, но е добре да го превърнете в навик. Номерът е: внимавайте при издаване и получаване, винаги проверявайте всички данни и организирайте задачите си навреме.

Google+ Comments