Счетоводни измами?

Една от най-известните измами правена някога… не знам дали в действителност е банкова или счетоводна, но все пак ми е интересно да разсъждавам малко по нея.

Един банков служител решил, че ще краде от клиентите на банката, но така че да не го усетят. Идеята му била да пренасочва по 1 цент от сметките на банката в своя собствена сметка. Така само за няколко месеца, успял да натрупа няколко милиона в сметката си, а в същото време по абсолютно никакъв начин не ощетил клиентите на банката, защото никой няма да си търси изчезналия цент, а да не говорим, че никой няма да започне да съди някого за това, че му е взел 2-3 цента.

Наистина перфектния план. Но тук вече стигаме до моралния въпрос. До колко това е честно? Да тези хора няма да тръгнат да си търсят 2-та цента, които са им взели от сметка, но тук става въпрос за злоупотреба със служебно положение. Хората отиват в подобен тип институции и контактуват с определени служители, като им доверяват спестяванията си и се доверяват по някакъв начин както на институцията, така и на конкретните служители, с които общуват.

Не всеки човек ще може да на прави такава “безобидна” схема и да си набави 1 милион долара, защото няма как да обеди 1 милион души да му оставят по една стотинка. Вижда ли сме го и продължаваме да го виждаме всеки ден по улиците – хората, които просят. Ако ставаше толкова лесно – всеки щеше да е на улицата и да моли за една стотинка.

Ето защо този човек е бил подведен под отговорност, не за кражба, а за злоупотреба със служебно положение.

Подобен тип трик направиха едни българи със Спотифай и плейлист от песни, компютърен генериран бот, който ги пуска непрестанно и разнообразни акаунти. По този начин платформата за музика платила на българските тарикати хиляди долари.

Изобретателност, прозорливост или престъпен гении се крие зад умовете на тези хора според вас?

Rate this post

Google+ Comments