Счетоводни измами?

Една от най-известните измами правена някога… не знам дали в действителност е банкова или счетоводна, но все пак ми е интересно да разсъждавам малко по нея.

Един банков служител решил, че ще краде от клиентите на банката, но така че да не го усетят. Идеята му била да пренасочва по 1 цент от сметките на банката в своя собствена сметка. Така само за няколко месеца, успял да натрупа няколко милиона в сметката си, а в същото време по абсолютно никакъв начин не ощетил клиентите на банката, защото никой няма да си търси изчезналия цент, а да не говорим, че никой няма да започне да съди някого за това, че му е взел 2-3 цента.

Наистина перфектния план. Но тук вече стигаме до моралния въпрос. До колко това е честно? Да тези хора няма да тръгнат да си търсят 2-та цента, които са им взели от сметка, но тук става въпрос за злоупотреба със служебно положение. Хората отиват в подобен тип институции и контактуват с определени служители, като им доверяват спестяванията си и се доверяват по някакъв начин както на институцията, така и на конкретните служители, с които общуват.

Не всеки човек ще може да на прави такава “безобидна” схема и да си набави 1 милион долара, защото няма как да обеди 1 милион души да му оставят по една стотинка. Вижда ли сме го и продължаваме да го виждаме всеки ден по улиците – хората, които просят. Ако ставаше толкова лесно – всеки щеше да е на улицата и да моли за една стотинка.

Ето защо този човек е бил подведен под отговорност, не за кражба, а за злоупотреба със служебно положение.

Подобен тип трик направиха едни българи със Спотифай и плейлист от песни, компютърен генериран бот, който ги пуска непрестанно и разнообразни акаунти. По този начин платформата за музика платила на българските тарикати хиляди долари.

Изобретателност, прозорливост или престъпен гении се крие зад умовете на тези хора според вас?

Google+ Comments