Работят ли жените безплатно?

Една от наболелите теми в световен мащаб е за неравенството между половете. По мое лично мнение ние в България все още не сме така засегнати от него. Но има сфери и ресори, по които може да се помисли за промяна.

Въпреки това искам да ви задам въпроса дали според вас във вашата фирма жените работят „безплатно“ и за какъв период? Не е необходимо да ми давате отговор в коментари или където и да е, просто го изяснете за себе си.

Провокирах ви, защото попаднах на новина, според която във Великобритания дамите работят почти два месеца годишно без да им се заплаща. Откъде идва тази разлика и как се съгласяват на това, ще запитате? Всъщност проблемът е в това, че годишно жените получават средно около 29, 5 хил. паунда, а мъжете малко над 35 хил. Причината е, че хора от мъжки пол се назначават на по-отговорни позиции и самите работодатели са склонни да им гласуват по-голямо парично доверие за извършване на определени задачи.

Тази пропаст се увеличава, когато жените излязат в майчинство и тогава доходите им съвсем падат.
Разликата в заплащането между половете се усеща осезаемо във възрастовата група 50-60 годишни жени и след 60-те им, преди пенсия. Най-слабо се усеща между 18 и 29-годишните. Но тенденцията е, че след 30-та си година, жените постепенно започват да губят работни позиции.

Тази действителност ми се вижда много тъжна, но за съжаление донякъде съм съгласна. Ще се опитам да открия подобна статистика и за България, за да направя съпоставка. Не ми се иска да повярвам, че ще съвпадне с тази във Великобритания, ала няма как да не се съглася, че особено при и след раждане, жените са много ограничени в избора си на работа.

Надявам се занапред работодателите да предоставят по-добри условия за работещите майки и да не пиша за подобни теми!

Google+ Comments