Работа на летни обороти

Иска ми се да приключа с въпросите около летните отпуски във фирмите, за да знам, че съм ви била максимално полезна и за да се отдам и аз самата на заслужена почивка. Днес разглеждам темата как да работим на летни обороти и да не изоставаме с поставените задачи.

Изхождам от един текст в Кодекса на труда, който гласи, че работодателят не може да заплаща двойно заплата и отпуск. Затова не е добре да извършвате задълженията си по време на почивка. По този начин ще нарушите не само закона, но и ще лишите себе си от качествено прекарано време извън работната среда.

Но ако все пак сте решили, че не може да оставите работата си за няколко дни или седмица, то тогава обмислете варианта с работодателя си за сключване на граждански договор. Чрез него ще си гарантирате получването на средства, които така или иначе сте си изработили.

Избирайки да вършите задълженията си от почивката си, се погрижете да си осигурите всички условия за протичане на нормален работен процес. Вземете със себе си отлично функциониращ лаптоп. Прехвърлете на флашка, хард или чрез облак всички нужни файлове. При избора на дестинация за почива, бъдете сигурни, че ще разполагате с достатъчно бърз интернет и че ще имате обхват на мобилния си телефон. Открийте спокойно място, на което ще може да се съсредоточите и да изпълнявате задачите си.

Но ако изберете да използвате пълноценно отпуската си, е добре да говорите със свой колега, който да ви замества. Така ще сте сигурни, че дори и да се появи нещо спешно, ще има кой да поема задачата. Необходимо е обаче и вие да покажете, че сте съпричастни към работата на колегите и затова предложете да поемете техните задължения, когато те са в отпуск. Все пак трябва да има равноправие и справедливост.

Който и вариант да изберете, важното е да намерите време за себе си. Така ще се превърнете в пълноценни хора и когато се завърнете отново при отчетите, платежните, отидите и фактурите, ще намалите вероятността от допуснати технически грешки.

Е, приятна почивка от мен и ще сме заедно отново наесен.

Google+ Comments