Провери информацията!

Интернет несъмнено има мооого предимства, но един от най-големите недостатъци е боравеното с информация. Опцията всеки да може да публикува всичко е колкото добре за гражданското общество, толкова и пагубна за него. Защо – защото лесно може да породи дезинформация и да всее лъжи. А ето и как може да проверите дали дадена новина е вярна.

Опцията е чрез нова платформа, която се нарича Фактчек.бг или faktcheck.bg. Тя се ражда като инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България още от 2021 година. Екипът й е от двама редактори и няколко журналисти, готови да кажат истината за всяко съмнително твърдение.

Ще ви оставя линк къмплатформата, от който ще може да изпратите на редакцията питане, което имате или искате да се проверят данни. След това очаквайте отговор и съответно текст в платформата, който да обясни и на останалите граждани. По този начин фалшивите новини могат да се ограничат, ако не да се спрат напълно.

Аз харесвам и новата им рубрика, която се казва “Чакай да ти обясня” и под формата на супер кратко видео и на елементарен език се разбиват големи конспиративни теории. Смятам, че тепърва платформата Фактчек.бг ще продължи да се развива и видеокастът ще е само част от арсенала й от възможности да въздейства на обществото.

Инициативата е супер и въпреки че за 2 години няма кой знае каква популярност, се надявам, че ще успят лека-полека да достигнат до масата. Определено имаме нужда от подобни буфер, чрез които да проверяваме информацията. По този начин ще създаваме адекватно виждане и мнение за света!

Провери информация: https://factcheck.bg/send/

Google+ Comments