Почивка от стреса

Когато говорим за работа няма как да не я обвържем с думата стрес. Но може ли този ефект да се минимизира? Някои казват, че ако служебните задължения са хоби, то те не натоварват толкова. Няма как да не се съглася с тава твърдение, но все пак винаги има моменти и срокове, които те притискат и водят до напрегнати ситуации.

В много от фирмите препоръчват след работа служителите да разпускат с фитнес, спорт, рисуване, пеене или каквото им доставя удоволствие. Но как може да се презаредиш и да надградиш, така че на другия ден да имаш изобилие от енергия? Дали само това е достатъчно? Разбира се, че не. А стратегията на мениджърите на Nike относно служителите им в офиси е супер пример за почивка от стреса.

Предвид събитията от пандемията, натоварването, напрежението на броя заразени, предпазването, от ръководството на компанията решават да наградят служителите си. Но тук не говорим за финансово обезщетение, което може пък и наистина да е имало, а за една седмица на свобода. Отделно от годишния отпуск всички работници в администрацията са пуснати в почивка.

Стратегията на главните мениджъри е, че се задават още по-интересни и трудни времена и ако искат формата да е справи, то трябва да задържи служителите си. А те от своя страна, трябва да са и максимално ефективни. Затова ходът с платената ваканция е като затишие пред буря, за която обаче другите не знаят. Но ако всеки върши задълженията си коректно, то тя може и изобщо да не настъпи.

Не зная дали в България има подобни бизнеси, които могат да си го позволят за цяла седмица, но и допълнителни ден-два, ще свършат работа. Все пак за добрата работа на служителите са необходими добри условия, отношение и малко повече почивка.

Google+ Comments