Пенсионерите се връщат на работа

Ако очаквате да прочетете за увеличаване прага на пенсиониране, то този текст няма да отговори на очакванията ви. Ще започна тази календарна година с нещо по-позитивно и ще ви дам нова гледна точка за хората на преклонна възраст. Те абсолютно имат място в работната среда, стига да го желаят, разбира се. А пък и ние трябва да оценяваме богатия им опит през годините.

Именно в Германия се започва нова тенденция, която връща пенсионерите обратно на работа. Тя не е обвързана от липса на работници или прочие. Концепцията е свързана с желанието на фирмите да се докоснат до богатия опит на пенсионирани служители. Те искат да ги назначат отново на подходящи позиции, които ще помогнат за споделяне на добри практики и ще подобрят работния и управленческия процес.

Заедно с това се помага на пенсионерите, които не желаят да прекарват цялото си време у дома. Навярно ще се съгласите, че дори и човек да няма нужда от финанси, то еднообразието на домашния живот може да го побърка. Не малко възрастни хора страдат от това положение и затова връщането към работа за тях е добра възможност да се чувстват отново пълноценни.

Нека този текст не излиза като призив и ние да последваме Германия, защото при нас пенсионната възраст е доста висока. Също и пенсиите не са особено големи и на много пенсионери им се налага да работят, за да оцелеят. Но това пък може да е отправна точка за компаниите, които хем ще помогнат на тези хора, хем на себе си.

Аз мисля, че има резон в подобни нововъведения, стига обаче да не се достига до крайности и претоварване. Нека годините не са определящи и всеки, който желае, да изпита удовлетвореност от работата. Защото не винаги е само задължение, а понякога е и удоволствие.

Google+ Comments