Пари нема, действайте!

pariДнес реших да си направя един експеримент с добрия стар Гугъл, който е вездесъщ и знае всичко. Беше ми интересно какви резултати по подразбиране ще изкара търсачката, когато напиша думата “пари”. Приятно ме изненада четвъртата опция, коятo бе “пари нема действайте”.

Това ме накара да се замисля върху склонността на българина винаги да търси т. нар. “далавера”, което нерядко е обвързано с голяма доза късмет, отколкото да се мобилизира да печели по каналния и общоприет ред – чрез работа.

money

Така например аз имам познат, който е на 38 години, живее с техните в панелен двустаен апартамент и не работи. Твърди, че не може да започне работа, защото нямало как да става всяка сутрин в 9 часа (повечето трудещи се май малко по-рано се наспиваме…). Плюс това, средства той си набавял “по другия начин”. Интересно ми беше какъв е този “друг начин” и всички останали, които прекарват 8/5 в офиса, най-баламите хора на света ли трябва да сме в такъв случай. Продавал стари вещи на възрастните хора от блока в интернет, за което си прибирал 70% комисионна. Първо, сърце как може да имаш, за да печелиш на гърба на пенсионер със 150 лв на месец. Второ, колко пък толкова да изкарваш, че да те задоволява?!

Та, когато няма пари, действайте! Не разчитайте на добрата случайност, не се оплаквайте, не се самосъжалявайте, не присвоявайте и не се правете на “тарикати”! Животът и парите в него са си лично ваши!

Google+ Comments