Няколко важни фактора извън бизнес плана

6-Effective-Business-PlanДа кажем, че стартирате нов бизнес и сте изготвили подробен бизнес план, както си му е редът. Имате си ясна мисия, стратегия, необходими инвестиции, както и очаквани клиенти и цени на продукти/услуги. Идентифицирали сте целевата си група, също и конкурентните си предимства. Но това не е всичко. Има и няколко неща извън бизнес плана, които задължително трябва да се имат предвид.

Създаването на разпознаваемост на марката ви и стратегически бизнес отношения е ваша задача. Работния ви ден вече няма да е от 8 часа, а от 11-12, дори и повече, ако се налага. Ако вие не вземате важни решения и не изготвяте стратегии и планове за действие, няма кой друг да го свърши. Ходете по конференции, представяйте фирмата си, раздавайте визитки, социализирайте се, дайте гласност за вашето съществуване.

Опитният счетоводител, както не веднъж сме споменавали, е от ключово значение за един бизнес. Ето защо този човек наистина трябва да си разбира от работата. Проучете щателно въпроса, прочете и поразпитайте, преди да изберете правилния човек. Трябва ви опитен човек, който добре да ви запознае с материята, за да не се шокирате, когато дойде време за плащане на данъци. Той трябва да показва ангажираност към фирмата ви и да ви съветва, когато е необходимо.

Разбира се, ще искате да наемете и опитни специалисти, но тъй като тепърва стартирате няма да може да предложите конкурентно заплащане, за да ги привлечете. В началото ще се задоволите с по-неопитни, но силно мотивирани кадри. Старайте се да не наемате когото и да е, защото отачяно се нуждаете от служители. Отсявайте внимателно всички кандидати и изберете най-добрите, които да работят за вас все едно работят за себе си.

 

Google+ Comments