Не оставяйте важните дела за последния момент!

Забелязала съм, че повечето фирми не назначават щатни счетоводители, а предпочитат външните кантори. Разбирам ги – да се държи допълнителен човек изисква постоянни средства и осигуряване на работно място, а в последните една -две години на отминаващата криза, възможностите на по-малките и средните предприятия чувствително се ограничиха.

Ние от счетоводните фирми не можем да се оплачем, че имаме работа, но сме наистина затрупани, тъй като по стар български обичай се изчака последният момент за оформянето и предаването на фирмената документация. Насъбирането изведнъж на много “заявки” ни натоварва и създава множество стресови и за двете страни ситуации. Всяка фирма натиска тъкмо нейните документи да бъдат изведени първи, а пък има ли служители с допълнителни граждански или авторски договори, които трябва да декларират, става същинска лудница, тъй като ние оформяме и техните формуляри. Напоследък зачестих да оставам след края на работния ден.

Знаем, че във всяко действащо предприятие работата е много и не свършва, но според мен тя трябва да се подрежда по важност. С предимството са счетоводните, правните и финансовите въпроси. Всички останали вътрешни отчети могат да изчакат.

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741a83049b33e20aa30a25f112d3dd6b38dИмам едно мое наблюдение по темата. Масово се разпространява заблудата, че с подаването на документите се извършва и плащането. Смятам, че това е причината за отлагането изпълнението на задълженията от много хора. Ще дам отново пример с данъчните декларации – физическите лица,  служителите  на фирма, които декларират допълнителни доходи за тримесечието, в което удръжките се заплащат на ръка, изчакват, за да имат повече финансови средства и винаги хващат края на опашката. Документи като този обаче можете да подаде и по-рано, а сумата по тях да заплатите и в последния ден. Напомням, че отлагането в много случи може да ви изиграе лоша шега – особено когато не успеете да откриете свободен човек, който да ви свърши работата, сблъскате се с километричните опашки в НАП и банките и с преуморените и вече изнервени служители. Тогава вероятността да изпуснете срока и да бъдете глобени е много по-голяма и ще ви излезе доста по-скъпо.

Google+ Comments