Не е скучно да си счетоводител

accounting-everyday-skillsНе мога да си обясня защо всеобщото схващане е, че счетоводството е нещо скучно. Всички го свързват с някакви сложни математически изчисления, а то изисква и логическо мислене, и познаване на закони. Според мен има известна доза разнообразие и предизвикателство. Обичам професията си и сега ще ви разкажа как се насочих към нея.

Когато избирах специалност в университета, не съм имала никакви колебания каква да бъде. Работата с цифри ми се отдаваше и помнех телефонни номера наизуст без никакво затруднение. Използвах умело тази своя „суперсила” и ето ме сега – един успешен счетоводител, боравещ вещо с числа и познаващ законите у нас детайлно. Върша работата си с лекота и тя никак не ми тежи.

Тъй като всеки един бизнес има нужда от счетоводител, това прави тази професия незаменима и доста търсена. Отговорността, която носиш е голяма, така че няма място за грешки. Трябва да си критичен към себе си и да не се предоверяваш на счетоводния софтуер, който ползваш. Все пак начинът на мислене на един човек не може да бъде пресъздаден изцяло от машина. Освен това трябва да призная, че строгата ми самодисциплина е от помощ, когато става дума за крайни срокове.

Има още един плюс, когато говорим за професионалния счетоводител – неговата фигура е ключова за всяка фирма, затова и уважението, което получаваш, е голямо. Това е нещото, което лично мен ме мотивира да влагам целия си професионализъм в работата. Когато една професия се превърне в призвание, тогава за теб тя не е бреме, а удоволствие. Скучно би ти било, ако практикуваш нещо, което имаш чувството, че вършиш по задължение. Ясно е, че когато липсва ентусиазъм, нещата няма да вървят гладко. Моят случай обаче не е такъв, за което съм изключително благодарна.

Google+ Comments