Мястото на счетоводителя в една фирма

Всеки човек с минимални икономически познания или логическо мислене би трябвало да знае, че на признак големина фирмите се делят най-общо казано на микропредприятия, малки, средни и големи предприятия.

Колкото и голяма или малка да е фирмата ви обаче, тя задължително се нуждае от човек със счетоводни познания. В зависимост от дейността ви може да наемете външен счетоводител, да наемете служител лично при вас или да обособите отделен счетоводен отдел, в който да попадат необходим брой хора. Каквото и да сте избрали обаче, е хубаво да уточните още от начало мястото на счетоводителя в йерархичната ви стълбица.

lay46_25Реално погледнато това е човекът, който има достът до информация за всичко, което се случва в затворените стени на вашата фирма. Много вероятно е той да превежда заплатите и осигуровките на служителите ви, да се занимава с плащането на текущи разходи, както и да следи целия финансов поток като постъпления и разходи.Една негова грешка или недоглеждане може да доведе до немалки катаклизми.

Без да е официално ангажиран с някакви специални правомощия, счетоводителят ви може също така да се превърне във втория по важност човек непосредствено след управителя в дадена малка или средна фирма. Не защото е най-добрият търговец, защото знае къде е всяка отделна стока в склада или защото познава всичките ви клиенти като петте си пръста, а защото разпределя парите. Ако счетоводителят ви прецени, че разходите са прекалено големи и не можете да си позволите покупка на нова кафе машина в офиса, тогава няма и да имате нова кафе машина, колкото и служителите ви да недоволстват.

Който държи парите, той държи властта. И макар счетоводната дейност понякога да изглежда като странична и необвързана със същинската ви дейност, тя е важно звено, което не винаги бива оценявано подобаващо.

Google+ Comments