Милиардерите и данъците

Лято е и затова искам да пусна в блога един малко по-забавен материал. Той е свързан с милиардерите и това как те съумяват да си спестят плащането на някои данъци. Това, че данъчната система в многобройните държави е по-различна от нашата, не означава, че и те не шмекеруват. Затова се подгответе да прочетете как богатите хора запазват парите си и колко са изобретателни и в това отношение.

Ще започна с няколко примера. Небезизвестният Илон Мъск използва заеми за сметка на своите акции. Причината е, че в законодателството тези взети назаем пари са необлагаеми с данъци, а лихвите, които се изплаща към тях, могат да бъдат използвани за данъчни облекчения. Именно по този начин Илон не е плащат федерални данъци за цялата 2018 година.

Майкъл Блумбърг пък отчита печалбата си наполовина и плаща данъци само върху тази част, тъй като се занимава с благотворителност. Точно тези дарения бутат и разходите по отчитане на печалбата. Джордж Сорос пък не плаща данък за цели две години, защото е подал жалба за инвестиционни загуби. Хитро, нали?

Всичко изглежда в реда на нещата и в техните действия няма нищо незаконно. Причината е в американското законодателство, което има странна „математика“, когато става въпрос за изчисляване на данъци. По техните правила данък се плаща само на парите като пари, а не например вложени в акции и други активи. Ако пък те са в реални средства, лесно могат да се разпределят в организации с нестопанска цел. И трето – голямата бюрократщина около целия процес.

И така излиза, че системата там прави богатите още по-богати и им дава възможност лесно да не отчитат своите средства, за да плащат данъци върху тях. Както ние обичаме да казваме – вратичка винаги има.

Google+ Comments