Лично счетоводство

Струва ми се, че хората в България си мислят, че само собствениците на бизнес се нуждаят от правилно счетоводство. И въобще от такива услуги. Истината е, че всяко едно домакинство има нужда от счетоводство. Особено ако се възползва от ипотечни кредити или други лизингови изплащания на стоки или услуги. Защото когато едно семейство не разпределя месечния си бюджет правилно, става клиент на едни други институции, с които никой не иска да има вземане даване.

Причината за честите задължения и изпадането в затруднения на хората се дължи главно на ниската им финансова култура. Може би много хора, четейки това, биха се обидили, но е факт, че българите не умеят да работят правилно с пари, също и със своите собствени.

И това, според теоретиците на конспирацията, си е държавна политика, която не въвежда финансово образование още в училищата, ами има за цел да държи населението необразовано в тази сфера, за да може да го контролира по начини, които си пожелае. Дали това е така наистина – аз лично не мога да кажа, но истината е, че образование по финансова култура трябва да бъде въведено още в училищата. Защото светът ни се промени.

Ако нашите родители са имали максимум един заем в живота си и това е бил ипотечният им кредит, то днешните хора управляват поне 3-4 различни кредита едновременно. Появиха се изключително много банкови и небанкови институции, различни продукти, а достъпът до тях става все по-лесен.

Но за съжаление, когато хората се възползват от подобен тип продукти, те не знаят на какво да обърнат внимание и как да се справят с погасяването на кредитите си.

Ето защо силно препоръчвам, когато сте на път да вземете кредит, да направите една кратка консултация със счетоводител, който да ви обясни как трябва да процедирате с личния си бюджет в периода на кредита. Със сигурност хонорара на счетоводителя ще ви излезе значително по-евтино отколкото после да трябва да погасявате натрупани лихви на неизплащан кредит.

Google+ Comments