Къде са парите?

Парите са основното средство, което ни осигурява нормален и здрав живот. Какво повече от вас предполагам са усетили, стойността им от последната година до днес е промени и то в негативна посока. Всяка стока в магазина за хранителни стоки е по-висока, а за покупка на жилище с лични спестени пари е все по-трудно да се говори. Защо така се получи и къде отидоха парите?

Тук доводът не може да е еднозначен и не може да е повлиян само от процесите в държавата ни. Влияят и сействията на Централната банка за купуване на правителствени облигации, което оказва влияние върху БВП на сраните. Но роля имат и финансовите активи, които не влизат изцяло в обръщение в системата, а се запазват само във финансовата система. По този начин не се осъществява пълен обмен на парите.

Пандемията несъмнено доведе до нови финансови поражения и подеми. Увеличението се усети в онлайн и дигиталния сектор. Пониженото обаче е в ресурса хора и в затварянето на множество фабрики. Това от своя страна доведе до намаляване на предлаганите продукти при запазило се високо търсене. Строителството, което се разшири, защото хората вече се нуждаят от повече пространство, се забави и поскъпна, заради цените на материалите.

От тези факти и даването на ипотечни кредите от банките по цял свят набъбна. Дали обаче възвращаемостта им ще е стабилна при все по-динамичната обстановка? Ако не е, то ще се получи балон като този от финансовата криза през 2008 година. За момента във все повече държави започва да се говори за инфлация, въпреки че засега не е толкова голяма, то никой не може да предскаже какво ще се случи. А това е нестабилност, водеща до слаби звена и страх.

В България определено има инфлация и тя изяжда парите ни. Но къде ще отидат след нея и каква ще е стойността им, все още никой не може да каже. Затова ви съветвам да инвестирате разумно, така че да не надувате балона излишно.

Google+ Comments