Когато фрийлансър търси счетоводител

freelancerНай-накрая сте решили да поемете по собствения си път и да работите на свободна практика? Поздравления! Това е нещо голямо и смело. Вече имате представа какво искате да правите, с какво ще се отличите от останалите и кои ще бъдат клиентите ви, но трябва да помислите за още едно нещо, а именно финансите си. Това значи, че на някакъв етап от самостоятелната ви кариера, трябва да се обърнете към счетоводител.

При избора на счетоводител първо трябва да си отговорите на въпроса дали искате да участвате в счетоводния процес, да се научите да го разбирате или искате да го оставите изцяло в ръцете на професионалиста. Съветвам ви да се образовате поне малко в тази област и да си намерите счетоводител, който с охота да ви обясни материята подробно – какво и защо се прави, какви са крайните срокове и т.н.

За доверие съм човека, който намества финансите ви в правилната колонка, сме говорили не веднъж, но е важно да се подчертае, че такова наистина трябва да съществува. Едноличните търговци, какъвто най-вероятно ще сте и вие, водят едностранно счетоводство. То е по-лесно от двустранното и на практика може и сами да го водите до един момент. Имайте предвид обаче, че има специализирана документация, която служи за пред държавата и нея само счетоводител може да изготви.

В началната фаза на фрийлансърството ви сигурно ще разполагате с по-ограничен бюджет, което е напълно нормално за хора вас на този етап. Може би няма да можете да си позволите най-скъпите счетоводни услуги, но се постарайте да намерите разбран счетоводител, който достатъчно добре си разбира от работата, както и от положението, в което вие се намирате, като работещ на свободна практика.

Един добър счетоводител не само ще си върши добре работата, но и ще ви дава насоки и съвети, които ще са от помощ на бизнеса ви, дори без да трябва да го молите за това.

Google+ Comments