Кога да наемете счетоводител на пълен работен ден?

Ако една компания не разбира напълно “цифрите” си, тя е обречена на провал. Затова установяването на честни отношения със счетоводител, който да предостави актуален анализ на ситуацията и обратна връзка, е от ключово значение. Това дали да се използва външен счетоводител само когато ви потрябва или да се наеме такъв на пълно работно време, които да работи вътре в компанията, зависи от етапа, на който се намира бизнесът ви.

Естествено, външният счетоводител е по-евтиното решение и е подходящ за малка фирма, която тепърва стартира. При тях счетоводството е нужно, но не е основна функция, върху която се поставя фокуса. За такава фирма просто не е рентабилно да има собствен счетоводител на пълен работен ден, когато той ще има работа за по-малко от половин. Същият резултат, но с по-малък разход на средства, би бил постигнат от външен счетоводител или счетоводна къща.

differentС разрастването на компанията се наемат повече служители, извършват се повече сделки, трупат се клиенти и количеството на документация се увеличава неимоверно. Тогава вече има нужда от човек, който да води счетоводството ежедневно, но функцията му не се простира само дотам. Един такъв вътрешен счетоводител ще е напълно запознат с дейността на компанията и нейната фирмена политика и може да играе важна роля по повод консултиране при вземане на ключови финансови решения. Той разбира цифрите и може да се превърне в компетентен съветник и анализатор.

Имайки вътрешен счетоводител под ръка, си гарантирате цялото му внимание, а той ще има висока ангажираност към компанията и ще е в негов интерес тя да е изрядна. А, и честито, вече сте при големите риби 😉

Google+ Comments