Какво да попитате счетоводителя си?

women-accountantsСчетоводителят е полезен човек за твоя бизнес. Той може да те предупреди за потенциални, необратими финансови грешки или за нови възможности да си спестиш данъци и то своевременно. Когато инвестираш в услугите на надежден счетоводител с добра репутация, има няколко въпроса, които е желателно да му зададеш, за да разбереш дали е готов да помогне на теб и на бизнеса ти по най-добрия възможен начин.

Колко често и как ще си общувате?
Този въпрос може би ви се струва очевиден, но не всеки се сеща да го зададе. Още от самото начало трябва да определите колко често ще се свързвате със счетоводителя си и кой е предпочитаният начин за това – по телефона, на живо или по скайп.

По какви въпроси може да се консултирате с него?
Добре е тази точка също да се изясни. Счетоводителят ви трябва добре да вникне в бизнеса ви, за да може да ви дава адекватни съвети по въпроси като например дали да купите, или наемете офис, дали да използвате услугите на фрийлансър, или да наемете служител на пълен работен ден и т.н.

Как ще ви помогне да развиете бизнеса си?
Квалифицираният счетоводител може да помогне на един малък бизнес да се развие с времето. За целта счетоводителят ви може да обновява финансовия план всеки месец, отчитайки постигнатите резултати.

Може ли да направи оценка на бизнеса ви?
Счетоводителят трябва да може да определи пазарната стойност на бизнеса ви, а не само на материалните ви активи. Ако добре разбира индустрията, в която се намирате, за него това не би представлявало проблем.

Google+ Comments