Какви са предимствата на компютъризираното счетоводство?

За никой не е тайна, че счетоводството е една от функциите, нужна на всеки бизнес. Приходите и разходите трябва да се следят прилежно, но идеята за водене на счетоводство и бумащината, която следва от това, се струва крайно плашеща за някои. Решението е компютъризираното счетоводство.

accounting-computerНай-големите предимства на компютъризираната счетоводна система са бързината и точността. Ако операциите се извършват ръчно, всяка отделна стъпка трябва да се изчислява на ръка. Това не би било проблем за малки фирма само с няколко транзакции на месец, но за крупни компании, където месечно се извършват хиляди транзакции, ще отнеме твърде много време, както и голям брой персонал, които да обработва всичката тази информация.

Благодарение на компютъризираното счетоводство с въвеждането на една цифра системата въвежда автоматично и останалите стъпки за секунди. Така намаля и възможността за грешки, защото въвеждате цифрата само веднъж и тя се пренася сама там, където трябва.

Друго предимство е лекотата, с която се изготвят отчети за края на периода. Ако трябва ръчно да нанасяте информация, то трябва да го направите и в главната счетоводна книга, и в финансовия отчет поотделно. С компютърната система за счетоводство всяка транзакция се пренася и на двете места, а годишния финансов отчет може да получите, като изберете съответната опция от менюто.

Компютъризираната счетоводна система ви дава моментален достъп до нужната информация, която винаги е актуална. Тя помага на счетоводителите да си вършат работата гладко и по този начин да са по-продуктивни. С нея те могат по-бързо да изготвят отчети. Данъците, които трябва да се плащат, също се изчисляват автоматично. Не се налага и да разчитате нечий нечетлив почерк.

Google+ Comments