Как да запазим фокуса си по време на работа

Случва ли ви да усетите, че умът ви блуждае в най-неподходящия възможен момент, докато крайните срокове все повече и повече ви притискат?
Всички знаем колко важна роля играе концентрацията върху работата. Пълното съсредоточаване върху задачите е ключов фактор за успех и постигане на положителни резултати. Но реалността е съвсем различна – на практика продължителното задържане на вниманието върху работата е по-трудно, отколкото звучи.
Подготвила съм няколко съвета за повишаване на концентрацията, дори по време на рутинна работа.

 1. Правете нещата едно по едно
  Когато човек прави много неща наведнъж, като например едновременно отговаря на имейли, попълва доклади и планира срещи, производителността в повечето случаи значително намалява и той или тя не успява да се фокусира върху нито една от дейностите. Получилата се разеяност води до грешки и загуба на време. Затова се опитвайте да се съсредоточавате върху изпълнението на задачите една по една. Завършването на една задача и преминаването към следващата ще премахне разсейването.
 2. Подреждайте своите приоритети
  Преди да започнете каквото и да било, определете приоритетите си и започнете с най-важното. Познаването на най-добрите начини за приоритизиране на задачите ви помага да организирате и поддържате фокуса си върху работата, вместо да правите други ненужни неща.
 3. Поставяйте си малки цели през целия ден
  Вместо да гоните недостижима цел и да се обезнадеждавате от това колко далечна ви се струва, стремете се към множество малки победи през деня. Създайте график с малки цели, като успешното завършване на задача или дори прекарване на 1 час изцяло фокусиран върху вашата работа. Постигнатият успех, последван от чисто нова задача, ще ви попречи да се разсеете.
  А чувствайки се психологически възнаграден с всяко преодоляно предизвикателство, фокусът ви ще бъде още по-голям, за да запазите този темп.
 4. Правете планирани почивки
  Проучванията показват, че производителността се увеличава, когато правим редовни почивки от работа. Разделяйки задачите си на части, е по-вероятно да се концентрирате и да държите ума си концентриран върху това, което наистина трябва да свършите. За всеки 1 час плътна работа направете почивка от 10 или 15 минути. Можете да излезете за малко въздух или да станете за няколко леки упражнения за разтягане.
 5. Избягвайте да следите социалните мрежи
  В наши дни е много лесно да се разсеете заради почти постоянния поток от ненужна информация от социалните мрежи. Когато телефонът звъни в джоба ви, е почти невъзможно да игнорирате известието във Facebook или Instagram. И преди да се усетите се оказва, че сте пропилели безобразно много време там, вместо в работа. Добър съвет е да изключите устройствата си по време на важни задачи. И ако някой наистина има нужда да се свърже с вас, дайте му своя работен номер.
  6 – Пийте много вода
  По време на периоди на концентрация е нормално да забравите за своето благополучие. Но най-добрият начин да си вършите работата е винаги да останете хидратирани. Можете да зададете напомняне на компютъра си, за да пиете голяма чаша вода на всеки два часа, например. Липсата на вода ще ви накара да се чувствате раздразнени и по-уморени, което е последното нещо, което ще искате, когато се опитвате да останете фокусирани.
 6. Избягвайте притесненията
  Тревогата е усещане, което противоречи на концентрацията и производителността в организациите. Да се притесняваш за неща, които не са се случили и които никога не могат да се случат, ти пречи да поемеш контрола върху действията на настоящето. Важно е да търсите начини да се успокоите и да избегнете притеснения по време на работа.
 7. Сменете мястото си в офиса
  Ако имате възможност, направете промяна на мястото в работната си среда. Това ще разведри обстановката и ще вкара нещо ново в ежедневието ви, което ще ви попречи да губите фокус.

Google+ Comments