Как да създадем план на бюджет и как да го спазваме

Има хора, на които пестенето и планирането на бюджет им е вродено. За други не е толкова лесно – било то заради трудност при работата с числа или при ограничаването на харченето. Независимо от това, добрите финансови навици се научават, а процесът може да бъде улеснен с няколко бързи съвета. Ето четири прости техники, които ще улеснят планирането на вашия месечен или седмичен бюджет.

 1. Автоматизирайте разходите си
  Автоматизацията ви помага да проследявате разходите си, да плащате сметките си по-лесно и да отговаряте на финансовите си цели. Автоматичните плащания на сметки и автоматичният превод на пари в спестовна сметка може да улесни спазването на рамките, които сте си поставили при планирането на бюджета. В крайна сметка, ако никога не видите парите в текущата си сметка, няма да ги харчите за неща, които не сте предвидели в бюджета си. Просто се уверете, че имате достатъчно средства, за да покриете автоматизираните си разходи, за да не се притеснявате от таксите за овърдрафт.
  За да избегнете този риск, можете да настроите всички автоматични тегления едновременно с вашата заплата, така че парите ви да отиват директно към вашите сметки и цели в момент, когато знаете, че ще имате достатъчно средства в сметката си.
 2. Дигитализирайте следенето на разходите си
  В днешно време няма причина да пазите разписки и касови бележки, за да следите разходите си. Банки, софтуери и приложения за смартфони могат да ви помогнат да следите и проверявате бюджета си в движение. Тези програми често използват същите системи за сигурност като онлайн банкирането. Ето защо, ако изберете надеждна система за проследяване, не е нужно да се притеснявате за сигурността на вашата информация. Тези програми не само ще проследяват разходите ви, но и ще ви помогнат да категоризирате покупките си, ще ви изпратят сигнали, когато наближавате бюджетните си лимити и ще ви помогнат да си поставяте дългосрочни финансови цели.
 3. Бъдете гъвкави
  Да бъдеш гъвкав с бюджета си не означава просто да бъдеш гъвкав с парите; става въпрос и за умствена сръчност. Животът е непредсказуем и понякога изникват непланирани разходи. Важно е да се признае, че бюджетът е инструмент, който може и трябва да се коригира, ако не съответства на вашите разходи.
  Ако надхвърлите бюджета си няколко пъти, не се притеснявайте. Вместо това, планирайте малко по-голям спешен фонд. Ако обаче продължите, е време да преоцените вашите очаквания или разходи.
 4. Считайте бъдещето си за необходимост
  Повечето хора разбират разликата между „желания“ и „потребности“ в бюджета. Въпреки това, много хора погрешно поставят спестяванията си в категорията „незадължителни разходи“. Спестяването за пенсиониране, спешен фонд и дългосрочни цели са от съществено значение за финансовото здраве и не трябва да се считат за незадължителен разход.
  Дори ако това означава да се откажете от нещо, което също считате за важно (но не жизнено важно), спестяването на пари трябва да бъде задължителна част от бюджета ви. Това ще увеличи способността ви да бъдете гъвкави в разходите си и да се подготвите финансово за постигане на дългосрочните си цели, независимо дали искате да си купите къща, да пътувате по света или да изплатите дългове.

Звучи просто, но най-важното, от което се нуждаете, е самоконтрол. Спазвайте тези съвети и бъдете отговорни към себе си и парите си и ще усетите разлика във финансовото си състояние.

Google+ Comments