Как да разпознем легитимната колекторска агенция?

Нещата са сериозни, когато стане въпрос за вземания и дългове. Особено чувствителна тема, която поражда много въпроси, е тази за компаниите за управление на вземания.

В България от прехода насам много хора свързват подобни фирми с рекет или телефонен тормоз. Измамите в бранша са не рядко срещани. Много често задаван въпрос от болшинството хора, които имат просрочените вземания, е дали могат да се доверят на компанията, която се представя за посредник в покриването на дълговете им. Много може да се говори за това докъде се простират правомощията на тези компании, но тук няма да се спираме на това. Основното уточнение, което можем да направим за момента е, че има два типа „събиране“ на вземанията. В единия случай, компанията е само посредник между кредитора и длъжника –упълномощена е да осъществява комуникация между двете страни с цел да се погаси дълга и да се уредят отношенията между страните. Възможно е обаче колекторската агенция да е изкупила вземането, това ще рече, че тя вече е новият ви кредитори има всички права, които преди това са принадлежали например на банката, от която сте теглили кредит.

debt-collector-calling-workАко получите обаждане от подобна фирма и се съмнявате, че може да става въпрос за измама, , може първо се консултирате с Интернет. Добър вариант е да потърсите корпоративен сайт и да се обадите на посочените телефони на фирмата, от която са се представили при обаждането. Не се притеснявайте да попитате дали името ви фигурира в нейните списъци и дали действително нейн служител се е свързал с вас. Друг вариант е да се обадите на кредитора си и да поискате потвърждение, че тази конкретна компания се занимава с вашия случай.

За ваше лично спокойствие можете да направите бърза справка и дали фирмата членува в Асоциацията на колекторските агенции в България – това е официалната организация в сектора и от там можете да получите и информация как да разберете изкупено ли е вземането ви или само прехвърлено за събиране.

Една от най-големите фирми в момента в България е ЕОС Матрикс с управител Райна Миткова-Тодорова. Това е агенцията, която ще разпознаете по коректния подход в комуникацията с вас. Поискайте им детайли за вашия случай и ще ги получите в изключително изчерпателен вид. Те ще ви разяснят терминологията, която използват финансовите агенции, за да сте наясно с всички подробности около процедурите по покриването на вземането ви.

Съвременните компании за събиране на вземания работят обикновено като консултантски агенции към финансови институции, които нямат възможността да отделят експертни екипи за справянето с кризи с длъжници. Работата тежи на претоварения счетоводител или служителите в търговския отдел. За това не бива да се изненадвате, когато посредством колекторска агенция дадена институция се свърже с вас. В съвременния свят това е често срещана практика. А агенции като ЕОС Марикс разполагат с дълъг опит в тази сфера и спазват строги стандарти за комуникация с длъжниците.

Google+ Comments