Как да процедираме с летните отпуски на служителите

С наближаването на летния период все повече фирми, а и служители, са изправени пред една дилема – летните отпуски. От една страна работодателите желаят да знаят за отсъствието на работниците си, за да не изостават наличните проекти. Работниците пък се нуждаят от почивка, свежест и презареждане. За да бъдат и двете страни удовлетворени, е необходимо само едно – предварително планиране.

В много от компаниите има практика летните отпуски да се заявяват още през месеците април или май. Въпреки че изглежда прекалено рано, всъщност изобщо не е. По този начин спокойно ще могат да се изготвят графиците за работа за няколко месеца напред и ще се избегне стресовият момент с претоварването от задължения. Когато служителите са запознати с основните си задачи от по-рано, се подготвят психически и физически за извършването им.

Винаги го има моментът с възникването на определени извънредни ситуации било то с появяване на нови работни задължения, болнични или други непредвидени опции. Но когато има ред в разпределението на работната сила, то тогава е много по-лесно да се вземе адекватно решение за овладяване на ситуацията. По този начин и работодателят, и служителите няма да се почувстват притиснати.

Предварителното планиране и заявяване на отпуските се оказва и изключително полезно за самите работници. Те имат възможността от по-рано да резервират хотели, самолетни билети или други атракциони и по този начин да спестят финансови средства. Въпреки че през тази година пътуванията извън страната са строго ограничени и непрепоръчителни, то и почивки в пределите на България изискват резервация.

Затова е важно всяка фирма да изгради собствени правила, по които да действа и да са ясни на служителите. Ако все пак има други алтернативи или естеството на работа позволява, то могат са въведат и различни варианти относно летния период и масовото използване на почивни дни.

Google+ Comments