Изчисли колко губиш

Понякога си мислим, че парите ги харчим за глупости и там отиват повечето ни средства. Много малко обаче са хората, които осъзнават, че едни от най-големите загуби идват от осигуровките. Или по-скоро да го напиша така – от неадекватното осигуряване на служителите.

Мога да се поставя на мястото и от двете страни. На работодателите в малкия и среден бизнес им е много трудно да оцелеят, и то от години. Въпреки че в момента ситуацията е още по-обострена и всеки лев е важен за оцеляването. Но тъй като и много хора останаха без работа, се съгласяват да извършват платен труд на минимални осигуровки.

Именно осигуряването и плащането в сивия сектор е един от големите проблеми на държавата. За да се справи с него трябва промяна на законодателството, но и подкрепа за бизнеса. А за обикновените граждани, за да осъзнаят в какво са въвлечени, е създаден специален сайт. Какво показва той?

Оставям ви линк към него: https://www.zaplatavplik.bg/ . Абсолютно анонимно може да въведете данните си от реалната заплата, която получавате и сумата, на която ви осигуряват. Чрез калкулатор, който смята загубите от здравни осигуровки, майчинство, облекчение на данъци за деца и прочие.

Генерално от НАП отчитат, че загубите са българите за около 20 до 30 години напред от по-ниските осигуровки е над 100 хил. лева на човек. Сумата наистина не е малка и си заслужава да се замислим за нея. Все пак всеки от нас дава не малко от времето и силите си, за да се труди. А държавата ни трябва да се замисли и как да работи твърдо за бизнеса, за да се развива спокойно и да се плащат всички задължения.

Google+ Comments