Историята на Ал Капоне – една счетоводна надпревара

Всички сме запознати с парадоксалното залавяне на известния мафиот Ал Капоне. Всички знаем, че той не е осъден за многобройните престъпления и убийства, които е извършил, а е “закопчан” заради укриването на данъци и излежава 11 години затвор.

Историята на Ал Капоне е повече от интересна. Още от детските си години започва да изкарва пари като изпълнява определени поръчки за местния престъпен бос Джони Торио. След време той започва да се доверява на младия италианец, а бизнес нюхът му работи в тяхна полза през годините.

Двамата търгуват с алкохол, който е незаконен по това време, притежават различни игрални зали, лихварска дейност и проституция. След като полицията в Чикаго вдига мерника на мафиотите те се местят в Сисеро, където благодарение на рекет, манипулации и множество убийства, кмет на града става подкрепяния от мафиотите кандидат.

През годините Ал Капоне е убил мнозина свои конкуренти, но улики за престъпленията му така и не се откриват достатъчно. Той е амбициозен, талантлив и с остър ум, нищо че е учил само до 6 клас. Училище напуска след като за лошо поведение учителката му го удря, а той й отвръща. Тогава е изключен и никога повече не се връща. Но това не му пречи да ръководи една от най-големите престъпни империи на 20-и век.

Неговият ментор и партньор Джони Торио се оттегля от бизнеса и му оставя цялата си мрежа, която носи огромни приходи на, роденият в Ню Йорк, син на италиански емигрант, Капоне.

Полицията се опитва по всякакъв начин да докаже престъпленията му и да го осъди, но свидетелите на ужасяващите му деяния мистериозно загубват паметта си за конкретните събития. Дейността на полицията се засилва след като конкурент на Капоне, който той обвинява, че похищава неговите камиони с алкохол, бива убит от наемниците му, заедно с голяма част от приближените му хора. За нещастие на Капоне, сред екзекутираните е и един от прокурорите, които се е опитвал да хване престъпния бос. Така важната фигура активизира службите и те обучават двама полицаи, които да се внедрят в организацията на Капоне.

След време и дълга и упорита работа, доказателствата са намерени. Капоне се признава за виновен и сключва сделка с прокурора. Съдията обаче не приема сделката и насрочва дата за дело. Организацията на престъпния бос по всякакъв начин се опитва да повлияе на заседателите, които обаче биват сменени неочаквано в деня на самото дело. Така след изключително дълго и изморително заседание, продължило девет часа, Ал Капоне е осъден за счетоводни измами и ощетяване на държавата в размер на над 200 000 долара.

Upload Files

Google+ Comments