Грешки в счетоводството на малки фирми

Има собственици на малък бизнес, които се чувстват длъжни да носят отговорност за всяка една дейност на фирмата, в това число и сами да си водят отчетност. Като неспециалисти в областта, те със сигурност ще допуснат грешки.

9-accountingЕдна от най-често срещаните грешки на такива собственици е лошо водене на счетоводната отчетност. Често се случва с лични средства да се правят покупки за фирмата, които след това забравят да се опишат. Що се отнася до плащането на данъци, там нещата стават още по-сложни – ще се окаже, че сметките ви са доста над или доста под реалните. Все пак счетоводството работи с точни цифри, а не с приблизителни такива. Не дай си Боже да ви посети данъчен – нали знаете, че той винаги ще намери нещо неизрядно и ще последва глоба.

Счетоводният софтуер може да ви помогне са следите разходите си, но ако не сте на “ти” с материята, по-добре ще бъде да си наемете счетоводител. А и за годишния финансов отчет задължително ще ви трябва такъв според Закона за счетоводството.

Нещата се усложняват още повече, когато си наемете служители и започнете за плащате заплати. Обемът на документацията се увеличава, а наред с останалите задължения, с които се е нагърбил един собственик на малък бизнес, грешките в отчетността за гарантирани.

Ако сте решили сами да си водите счетоводството – недейте! Нямате нужния опит и знания. Трябва постоянно да следите изменения в закони, постановления, проценти и какво ли още не. Това е непосилна задача за непрофесионалисти. Хубаво е обаче да разбирате нещичко от счетоводство – какво се прави и защо се прави. Положете само основите, защото все пак това е вашия бизнес и трябва да сте наясно какви задължения имате.

Google+ Comments