Годишен баланс

Годината е към своя край е всеки един собственик на бизнес трескаво започва да подготвя годишния си баланс. Равносметката за всеки един бизнес е различна, но ако сме се справили добре през годината, най-вероятно ще бъдем доста доволни и от финалния резултат. По-сложно, може би, е годишното планиране на бюджета за следващата година. И още повече за по-големите компании, които имат много отдели и пера.

Разпределението на бюджета за следващата година трябва да се случва на базата на сериозен анализ на изминаващата, като се отчетат всички позитиви и негативи на отминалия период. Естествено, сферите, където нещата са вървели добре е необходимо да се отдели същия, дори малко повече бюджет, за да може да се поддържа доброто ниво и дори да се надгради.

По-сложно е със секторите, които не са показали толкова добри резултати през годината. На първо време трябва да се направи анализ на това какво не е проработило и на базата на това да се изгради стратегия за по-нататъшно развитие.

Ако разполагате с по-ограничен бюджет обаче, задачата никак не е лесна, тъй като всяко едно перо е важно и не бива да бъде ощетявано за сметка на друго. Ако успеете да намерите баланса, това ще работи за вас не само идната година. Ако ви е трудно обаче, съветът ми е да се доверите на професионалистите. Не случайно тези хора се занимават именно с това. Не случайно са учили толкова години – защото това е нещо, от което разбират и което и най-вероятно са виждали къде-къде по-сложни от вашия случай. За това – доверете се на професионалистите и не чакайте нещата да излязат извън контрол, за да ги потърсите, когато положението ще бъде трудно за спасяване.

Google+ Comments