Финансова помощ за бизнеса

След летните месеци си мислихме, че започва възстановяването ни здравно и икономически от коронавирусa. Но годината успя да ни изненада с налагането на нови мерки и ограничения. Заедно с тях обаче идват и някои облекчения за бизнеса. Тъй като те са в помощ на работодатели и служители, ви ги споделям в следващите редове.

Трябва да се има предвид, че някои от помощите, обособени още при първата вълна от пандемията, остават в сила. Такива са мерките 60\40 и 80\20. Тяхната цел е да подпомогне бизнесите най-вече чрез облекченията в осигуровките. В сила е още и Патронажната грижа за карантинираните.

Финансова помощ очаква и родителите, които са принудени да излязат в неплатен отпуск, за да може да се осъществи онлайн обучението на децата им. Тази мярка е валидна за родители с едно, две или повече деца, като възрастта на малчугана трябва да не е над 14 години. Има и изисквания относно месечните доходи, които се взимат предвид от конкретния период на излизане в неплатен отпуск. Помощите могат да бъдат 610 или 915 лева. Условията са описани в сайта на Агенцията за социално подпомагане.

Една от най-новите мерки, приемана и за една от най-голямата помощ най-вече за служителите, обхваща затворените бизнеси от ограниченията, приети от държавните органи. Тук работодателите трябва да подготвят списък на хората, излезли в неплатен отпуск, а те от своя страна да кандидатстват за помощ. Тя се равнява на до 24 лева на ден. Смята се, че от тази помощ ще се възползват над 300 000 работници в страната. За пълните условия може да проверите на сайта на Агенцията по заетостта.

Това са основните направления, които могат да са в помощ на всеки един бизнес. Ако и вие сте от засегнатите, ви съветвам да се възползвате, защото сте в правото си. А дано следващата година бъде по-добра и успешна!

Google+ Comments