Еко офис

В една счетоводна кантора винаги има много хартия, купчини папки и листове. По статистически изчисления за Европа средно в офис човек използва до 400 кг хартия за година. Количеството нараства, когато както сега се налага разпечатване на допълнителни документи и рестрикции относно пандемията. Тъй като това е ресурс не само на самата компания, но и на природата, дали може да се намали?

Отговорът, разбира се, е да. Необходими са само някои малки ограничения, които носят много предимства. Тъй като живеем в дигитална ера, е препоръчително да оптимизирате колкото се може повече процесите. Това означава да записвате на компютър, да прехвърляте файловете електронно и да коригирате по същия начин.

Следващия способ за намаляване на разпечатаната хартия е като сменяте ежедневно мястото на служителите. По този начин всеки ще се стреми да има максимално малко неща извън работното си пространство, а повечето да са на компютъра. Само за допълнителна информация – подобен начин на работа в Европа се нарича „горещи бюра“.

Въпреки че ни се иска да ограничим напълно копирането и разходите за принтери и хартия, то понякога е невъзможно. Така че в тези случаи използвайте максимално малко поле на документите, които разбира се, не трябва да отговарят на определен формат. Също така използвайте опцията за печат и от двете страни на листа.

Последната стъпка е често пропускана и забравяна у нас – рециклирането. Без значение дали става въпрос за важни документи, които са минали през шредер, или пък хартия, върху която има и печат от принтер, и мастило от химикал, може да ги оставите за скрап. По тоз начин ще помогнете и на природата, и ще се отървете по най-добрия и оптимален начин от натрупаната в офиса хартия.

Google+ Comments