Едни от най-известните измами в света на бизнеса

Света на бизнеса е жесток. Особено когато става въпрос за големите корпорации и компании, които оперират с огромни суми пари. Стремежите към забогатяване и заобикаляне на правилата става особено изкушаващ и редица бизнесмени са се възползвали от влиянието, което са получили благодарение на парите. Ето и най-известните примери, провокирали огромни корпоративни скандали в целия свят.

В началото на 20-и век, възползвайки се от желанието на Вацлав Клаус, финансовият министър на Чехословакия, който се стреми колкото е възможно по-бързо да премине към пазарна икономика и разпродава акциите на държавните дружества на много по-ниска от пазарната цена, Виктор Кожени се развихря, като действията му печелят прозвището Пирата от Прага. Той създава семейство приватизационни фондове, като след поредица корпоративни и финансови операции прехвърля активите им на офшорни фирми. След което ликвидира фондовете, а измамата е оценена на 200 милиона долара

В продължение на цели 15 години банката на Алън Станфорд работила като финансова пирамида, като продавала депозити, които гарантирали нереално висок лихвен процент. Алън Станфорд е обвинен в крупна измaмa, бaзиpaнa нa лъжливи oбeщaния нa cтoйнocт 8 млpд. дoлаpa и фaлшифициpaни дaнни зa пpeдxoдни гoдини c цeл измaмa нa инвecтитopи.

Иван Боески излежава двегодишна присъда за корпоративен шпионаж, който му носи богатство от 200 милиона долара.

Британската инвестиционна банка фалира през 1995-а година. Ник Лийсън е търгувал и загубил, а след което е и прикрил, огромна сума пари на форекс пазарите. Това струва на компанията oкoлo 1.4 млpд. Дoлapa зaгyби. ІNG закупува банката за един британски паунд и поема целия й дълг. Лийсън вечe e излeжaл пpиcъдaтa cи.

След голяма счетоводна измама и спад на акциите, енергийният гигант Enron подава заявление за фалит през 2001-а година. През 2006-а двамата изпълнителни директори Кенет Лейи  и Джефри Скилинг са осъдени.

През 2005-а година бившият главен изпълнителен директор на Tyco International беше осъден за незаконно присвояване от средствата на компанията в размер на 400 милиона долара.

Един от по-съвремнните случай е казусът Жером Кервиял. През 2008-а брокерът е подведен под отговорност за злоупотреба с доверие, нелегален достъп до компютърни мрежи и загуби на Societe Generale в размер на 7 милиарда долара. Делото му продължава да се гледа.

Google+ Comments