Добре, буумър

Знаете ли какво означава думата „буумър“? може би сте я запомнили от преди две години, когато нашумя и се тиражираш в много от медиите? А може би пък имате досег с буумър или вие самият сте такъв? Ако пък въпросите станаха прекалено много, а отговор няма, то тогава продължавайте да четете.

Всъщност самият произход на думата, както можете да се досетите, е от английски. Тя се е превърнала в нарицателно за бейби бумът в САЩ през 40-те и 50-те години. Така че общо взето обозначава онова поколение, което е така далечно по възраст, мислене и живот от днешното.

Но в по-ново време буумър не се използва само към хора, които вече са на достолепна възраст. Значението се изменя и по този начин се наричат всички онези, които отказват да се модернизират. До някъде може би бихме ги определили като отшелници от съвременните технологии и удобства.

Така например, когато родител започне да обяснява нещо на детето си тийнейджър, е твърде вероятно то да отговори с „добре, буумър“. Затова ако получите подобно обръщение към себе си, може би трябва да се подготвите с ответен отговор. Защото по-скоро трябва да е обида към вас.

Но има и един показателен случай, който въвежда модерната дума извън пределите на тийн сленга. Преди две години в парламента в Нова Зеландия млада депутатка бе прекъсната по време на речта си за намаляване на вредните въглеродни емисии от по-възрастен депутат. Тя веднага му репликира с думата буумър.

Ако трябва да обобщя, то отказа от модернизацията може да се изразява и в това да не се ползват определени програми в работа. Тогава вече процесът наистина се забавя и става тромав. Обаче всеки сам избира какъв да бъде и ако иска да се върне назад във времето, то добре, буумър.

Google+ Comments