Депозитът – новата мода

Интересна е финансовата и банковата ситуация не само у нас, но и в световен мащаб. От моите наблюдения досега забелязвам една тенденция, която мисля, че ще се засили занапред. Има вече нов-стар тренд, завърнал се на мода – депозитът.

Повечето от вас, които имате спестявания в банка, знаете, че в момента за левови влогове под 100 хил. на практика няма лихвен процент. Даже в някои институции има такса за това, че парите ви стоят там. Като цяло се обезсмисля финансите да ги дадете на банката да борави с тях, че и да плащате за това. Но пък и у дома или в някакво друго скривалище не е съвсем безопасно. Така че тази патова ситуация ни оставя без избор.

Но от средата на юли от БНБ отчитат минимален, но все пак ръст на лихвените проценти при кредитите. Причината е и в инфлацията, която средно в Европа е около 10%, а в България и в много други страни е над 15%. Банките започват въвеждане на нови мерки, които да гарантират и балансират обезпечаването при евентуален икономически срив.

Това от своя страна означава, че отрицателният процент при влоговете ще започне своето покачване. Очакванията са, че до края на годината и даже в новата 2023 г. ще може да се депозират суми с различен процент, който може да достигне до 10 на година.

Мога да ви посъветвам да имате малко търпение и през идните месеци да поработите върху спестяванията си. Скоро ще има ефект от тях и ще ви носят някакви дивиденти, дори само стоящи в банка.

Google+ Comments