Данъкът – необходимото „зло“ част 2

Как отделният човек усеща данъчната тежест? Отговор на този въпрос може да се даде при разглеждане на персоналния му бюджет. Колкото по-голяма част заемат данъците в разходната му част, толкова е по-голяма данъчната тежест за индивида.

Данъчните приходи заемат по-голям дял в Държавния бюджет от неданъчните. За това е много важна събираемостта им. Много от нас навярно мечтаят да живеят в държава без данъци. Има поне 10 страни, в които не се плащат подоходни данъци: Кувейт, Бахрейн, Монако, Британски Верджински острови, Саудитска арабия, Бермудите, Каймановите острови, Андора, ОАЕ и Катар. Това са предимно държави със солидни петролни запаси. Всичко изглежда прекрасно, но само на пръв поглед. В ОАЕ корпоративния данък е в размер на 55% за компании, които експлоатират петрол. В Андора таксите върху алкохола и цигарите, както и акциза върху горивата са много високи.

Подобно на известната поговорка „Няма безплатен обяд“, така и при държавното устройство – няма идеален вариант. Плащанията към държавата са неизбежни под една или друга форма. Дори да ни се вижда несправедливо, е задължително. Вместо да се оплакваме, можем да направим живота си по-хубав като развиваме собствените си умения, работим честно и упорито и направим, така че да усещаме данъчната тежест по-леко.

Google+ Comments