Да си купиш пенсия

Човек дори добре да живее и да работи, идва момент, в който трябва да се пенсионира. Привилегиите от държавата за прослужен стаж са добра опция да се отдадеш на заслужено време за себе си. Е, ако си работил достатъчно през живота си.

В България минималната възраст за пенсиониране е 64 години при мъжете и 62 при жените. Както и минимален 34-36-годишен стаж. Не малко българи обаче изпадат в ситуация, че не могат да докажат документално, че са работили. Също се случва и да се трудят в сивия сектор, което ги лишава от осигуровки и други привилегии. Какво правят те, как се пенсионират?

Отговорът на този въпрос е много лесно. Вариантите са или да оставят нещата така и да се пенсионират с минимална или социална пенсия. Другата опция е да си закупят трудов стаж за месец. Това означава, че законът позволява, ако не ви достига половин година, няколко месеца или пък дори няколко години да си ги купите.

Закупуването в момента е 140 лева на месец. То се изчислява като процент от минимaлния ocигypитeлeн дoxoд на caмoocигypявaщитe се лицa преди 1960 година. Тъй като със закон той не е променян през последните години, сумата е фиксирана. Все пак следете Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

За последната година средно на всеки 24-ти българин се налага да закупи поне месец стаж, за да се наслаждава на платените си старини. Според мен тази бройка през годините ще нараства, считайки осигурителната действителност в момента. Но предвид и застаряващото население, може и да не се наложи. Вие как мислите?

Google+ Comments