Да даряваш всичките си пари?

Всеки един от нас, работещ човек, знае колко трудно се спестяват пари. Точно затова не обичаме да ги даваме с лека ръка. Но представяте ли си да си толкова над нещата, че да дариш за благотворителност всичко, което си спечелил? А ако това не са дребни пари, а хиляди, милиони или дори милиард? Ще можете ли?

Доста поразсъждавах по темата, след като прочетох един материал за Сам Банкман-Фрайд. Той е един от най-младите създатели на криптоборси в света. Въпреки че е само на 30 години, той е успял да натрупа почти 9 милиарда щатски долара. Някои от тях отиват за инвестиране на новите му проекти с иновации за онлайн борсите, а други се даряват.

Най-общо така може да се определени разпределението на богатството на Сам. Той е изчислил, че на година са му необходими едва 100 хил. долара, за да живее нормално. Той кара автомобил като средностатистически човек и не се купува скъпи вещи. Неговата концепция за живота е, че сдобиването с нови придобивки няма да те направи щастлив.

Сам Бинкман е привърженик на алутризма и затова иска всичко спечелено, което не му е необходимо, да бъде дарено. Затова младият мъж прави дарения за предизборни кампании, за украинските граждани, редовно подкрепя кампании за закрила на животни или дава на крайно нуждаещите се. Толкова е благородно!

Концепцията за живот на Сам много ми допада, но се чудя дали е приложима за всяко човешко същество? Дали ние може да работим, за да помагаме на другите, а не на себе си? Дали ако започнем да мислим като него, ще успеем да направим света по-добро място? Много ще ми е любопитно да прочета и вашите коментари по темата.

Google+ Comments