Болнични през лятото

kihaneto-moje-da-vi-zarazi2Най-неприятно е да ви хване настинка или грип през лятото. Запушеният нос, болки в гърлото и високата температура са особено неприятни при топло време, когато газираното и напитките с лед вървят, а вие не можете да ги консумирате. Не, че няма да успеете, но едва ли  ще се отрази добре на състоянието ви.

Повечето работещи хора взимат спешни мерки с разтворими медикаменти с парацетамол и изкарват настинката на крак в офиса. Но има и състояния, които просто няма да ви позволят да правите каквото и да било друго освен да спите у дома, да се наливате с чайове и да пиете антибиотик. В такива случаи колко и да ви е неприятно, по добре да си вземете болнични. Така ще ограничите контактите си с други хора и ще избегнете риска да ги заразите, но и ще съумеете по-добре да се погрижите за здравето си.

В никакъвслучай не отлагайте ходенето на доктор. Болничен лист можете да получите само в периода, когато отсъствате и сте посетили личния си лекар. Ако няколко дни не сте на работа и предприемете самолечение, а посетите личния си лекар едва седмицата, в която вече сте по-добре и в офиса вероятността да не получите болничен лист е доста голяма.

След като постъпите отново на работа, особено ако дълго преди това не сте излизали в болнични, освен болничен лист трябва да предадете на работодателя си и удостоверение от банката за банковата ви сметка, което да послужи пред НОЙ за превод на болничните.

Много хора ми задават въпроса кога ще стане този превод. По принцип това зависи от бързината, с която счетоводителят на фирмата работи. Колкото по-скоро болничните са отчетени, толкова по-скоро ще получите социалните към тях. Може да отнеме от няколко дни до седмица.

Google+ Comments