Счетоводството – търсена специалност от кандидат-студенти

Accounting-Students-WithJohnGaynorПрез последните няколко години се оказа, че едни от най-търсените специалности са “Управленско счетоводство”, “Счетоводство и контрол”, “Финанси и счетоводство”. И тази година след баловете кандидат-студенти заявяват желание да се насочат към УНСС, ВТУ, Европейски колеж и други.

Оказва се, че дисциплината е доста популярна сред завършващите ученици от гимназии с усилено изучаване на икономически предмети. Нещо повече – от полза се оказва предварителното обучение в такава паралелка, което ориентира студентите добре в първи курс, след което следва постоянно надграждане на знания.  Друго предимство е, че учениците в специализирани класове карат и часове по производствена практика в различни счетоводни кантори. Те имат малко по-обща представа за работата с подобна материя и направеният от тях избор е допълнително мотивиран.

Според мен, счетоводството не може да се учи на теория. То е преди всички постоянна практика, бих допълнила от моя опит и непрестанно следене на правната система, законотворчеството, особено в сектора на финансите. Затова изисква много добра концентрация и повишено внимание. Дори и мъничко креативност, но само понякога 😉 За това от мои познати научавам, че на доста студенти им е трудно. Справят се добре онези от тях, които по някакъв начин са успели да си намерят работа или по стажантска програма да влязат в кантора, където успоредно с ученето да усвояват практическата част от специалността. За жалост обаче, доколкото имам информация, не са много фирмите, които приемат студенти за обучение.

 

Google+ Comments