Успеха или семейството?

Колкото и успешна кариера да имаш, колкото и да си удовлетворен от работата и начина си на живот, все пак идва един момент, в който на една жена й липсва нещо. Нещо, което не й два мира – детето.

В България е доста трудно да изградиш успешна кариера и да успееш да жонглираш между нея и семейството, особено когато се появят и децата. Някои хора биха ме упрекнали и биха казали, че в чужбина оставят децата си на по-малко от годинка на ясли, а работните майки се връщат, за да работят и да градят кариера. Да, но в България, кой ще ти гледа детето? Вече все по-малко млади хора искат да работят като педагози или медицински лица в яслите. Напълно разбираемо! Все пак за подобна заплата, не биха могли да си покрият разходите само докато пристигнат на работа. И така идва момента, в който ти се налага да избираш- работа или семейство. Много тъжно, но е факт. Бабите работят, защото прага на възрастта се вдига почти всяка година, а и как се живее с една пенсия? Такa, че не може да се разчита и на тях. Аз например, съм една млада българкарка, имам прекрасна работа и мога да се похваля с успехи, но вече съм на такава възраст, в която започвам да мисля за дете и семейство, но всъщото време това би означавало да загубя голяма част от клиените си, а връщането на работа след майчинство е дълъг процес, тъй като известно време контактуваш със затворен кръг от хора, а основна тема са бебетата. Не бих искала да си пусна детенцето на 1 година, дори на частна ясла, защото дори и там не полагат нужните грижи за децата и то на толкова крехка възраст. Идва следващия момент с боледуването. На никой не би му било приятно да отсъстваш често, защото детето ти е хванало вирус в яслата, дори и да работиш за себе си. И така, кое да избера? Кариера или семейство?

Затова все по-малко жени се престрашават да раждат, докато са в разцвета на детеродната възраст и изпускат момента, а после става доста по-сложно да заченат, или се ограничават с до едно дете, защото иначе с кариерата им е свършено, защото държавата не ги подкрепя по никакъв начин.

 

Google+ Comments