Отпуск, всеки има нужда

С наближаване на отпускарския сезон и аз започвам да мисля за своята почивка. Имало е моменти, в които съм пропускала летния сезон, но честно казано, по-добре да си почина и да наваксам с работата по-късно, защото иначе съм неефективна.

В момента навлезе един нов интересен термин “бърнаут” . Това е състояние, което предизвиква емоционално прегаряне и може да бъде отключено без значение от възрастта и пола на човек. Ежедневието, което ни е оплело в мрежите си е един от основните фактори. От работа-вкъщи и от вкъщи-на работа, в допълнение с още куп задължения могат лесно да ” прегреят” нашето емоционално състояние или да се получи така наречения “бърнаут”, който има три фази. За да избегнем подобно състояние, препоръчително е да се отдадем на една спокойна и хубава ваканция с любимите хора. Да, връщането на работа и климатизацията в работната обстановка е доста неприятен процес, но в крайна сметка умът ни е свеж и отпочинал. Имала съм може би начални симптоми на бърнаут, започваш да изпитваш апатия към работата и околните, а стресът покрай сроковете за изпълнение на работния план не ти дават покой. В резултат на всичко това страдат семейството и любимите хора. Няма нужда да си го причиняваме, морето и планината са едни страхотни “лекарства” при симптоми на бърнаут. Разбира се, все пак трябва да сте от хората, които знаят как да си почиват. Дори за ден или за уикенда да смениш обстановката, би ти дало нови сили и свежест в ежедневието.

Тази година няма да пропусна своята лятна ваканция, въпреки че съм затрупана с работа, ще наваксам. Все пак аз държа на качествената работа, а не количествената.

Google+ Comments