Колко дни работим за държавата?

Най-хубавият ден от месеца е този, в който взимаме заплата си. При някои тя пристига по карти, при други е кеш, а при трети може да бъде и на фиш. Може би последните са най-ощетени, защото те могат да видят всяка едно удръжка на месечното си възнаграждение. А повярвайте ми, от такава гледка направо ти става лошо.

За всички останали, които не са се замисляли, знаете ли колко дни работим за държавата? Това означава на база процента работещо население в страната и приетия бюджет, колко средства ни се удържат всеки месец по различни направления. Съвсем случайно попаднах на статистиката за тази година и направо ах-нах.

Ще започна с цифрата – 146 работни дни ние отдаваме за попълване на хазната. Погледнато по месеци, някъде почти в края на месец май сме дали своето и вече работим за себе си, да покриваме сметките, разходите и почивките си. Само една съпоставка ще направя, че до миналата и няколко преди това години сме работили за държавата до началото на май. Тенденцията е тази дата постепенно да се измества и накрая сигурно ще стане средата на годината.

Причините за този феномен могат да се отдадат на инфлацията или на грешно управление. Не съм специалист и не мога да коментирам точно, но ще ви дам факти. През февруари бе одобрен бюджет за публични приходи в размер на 57 млрд. лв. Така средно на ден са около 350 мил. лева, което се равнява на 146 работни дни. Впечатлява ли ви тази цифра?

Google+ Comments