PostHeaderIcon Счетоводството като кариера

Много млади хора вече са избрали счетоводството като кариера, защото то носи едни стабилни доходи, а и защото сме в пазарна икономика и всеки частен бизнес има нужда от счетоводител. Както е казал народът, с тази професия “гладни няма да останете”. В университетите това е и една от най-желаните специалности точно поради тази причина.

Няма защо да убеждавам младите, че счетоводството е добър избор на специалност, тъй като те вече така или иначе го знаят. Но какво следва след това, когато излязат от университета. Все пак ще има много специалисти като тях на пазара на труда. Добре е още докато учите да започнете да се интересувате от стажове, дори и неплатени, защото като приключите, ще сте с “едни гърди напред” пред останалите ви колеги, т.е. ще имате някакъв опит.

Обикновено счетоводните фирми са тези, които наемат хора без или с малко опит, т.е. на този етап не може да очаквате да работите в счетоводния отдел на голяма компания, тъй като нямате нужните умения, за да ви гласуват достатъчно доверие. В счетоводната кантора ще ви обучат, а най-хубавото е, че ще можете да видите как в действителност работят нещата в бранша.

Young teacher near chalkboard in school classroomНо пък има и друг път, който можете да поемете, що се отнася до счетоводството, а именно да се заемете с академична кариера. За целта ще ви е нужна докторантура, желание да преподавате и истинско разбиране на материята. Най-вероятно и там ще се сблъскате с конкуренти, така че трябва да сте много добре подготвени. Такъв вид кариера носи престиж, а също така е и сравнително добре платена.

Счетоводството като кариера
Rate this post

Google+ Comments

2 Responses to “Счетоводството като кариера”

  • Малката Хърмаяни says:

    Здрасти, сега завършвам 11 клас и догодина ще кандидатствам за студентка, та отсега събирам информация за различни специалности. Можеш ли да ми кажеш нещо повече за университети, в които се преподава счетоводство? Кой е най-добрият?

    • admin says:

      Здравей! На първо време трябва да знаеш, че счетоводството не е чисто и просто математика, то съчетава логическо мислене, както и право. От части е статично, но е и динамично, защото постоянно трябва да се следят закони. Най-добре се насочи се към университети с икономическа насоченост. Дано съм ти била полезна.

Leave a Reply

Links: